actief leven
voldoening ervaren in verbinding met anderen
dankzij persoonlijke assistentie
Een zinvolle daginvulling hebben is voor ons allemaal, voor onze geestelijke gezondheid en mentaal welbevinden essentieel. Het geeft structuur, biedt een sociale context, schenkt voldoening en helpt een identiteit op te bouwen. Zeker voor Samuel is dit het geval. Regelmaat en structuur zijn voor hem cruciaal. Hoe voller zijn planning, met weinig zelf in te vullen momenten, hoe meer duidelijkheid, houvast en rust hij ervaart. Naast de dagelijkse routines op het vlak van zelfzorg en huishouden staan leren, vrijwilligerswerk en kunstbeoefening centraal in zijn programma.
​
Het inclusieproject streeft ernaar dat Samuel een leven kan leiden dat zo dicht mogelijk aansluit bij dat van een gewone burger en dat hij werk of vrijwilligerswerk kan verrichten gebruikmakend van zijn talenten en interesses, opdat hij waardigheid en voldoening ervaart. Hiervoor is hij afhankelijk van begeleiding in functie van zijn individuele noden.
​
Dankzij het PAB/PVB (persoonlijk assistentiebudget) toegekend door het VAPH, kunnen de kosten vergoed worden van een aantal uren ondersteuning door een of meerdere persoonlijke assistenten/begeleiders. Persoonlijke assistentie staat gelijk aan geïndividualiseerde ondersteuning. In tegenstelling tot de dienstverlening van een voorziening biedt de persoonlijke assistent ondersteuning op maat van de persoon met een beperking, in zijn eigen context en bepaald door de persoon met een beperking en/of zijn wettelijke vertegenwoordiger. In het geval van Samuel wordt de ondersteuning besproken en bijgestuurd tijdens het wekelijkse overleg.
​
Wat doet een persoonlijke assistent concreet voor Samuel? Net zoals een bril, een rolstoel of een assistentiehond hulpmiddelen zijn om een fysieke handicap te helpen compenseren, zo is voor Samuel dit hulpmiddel een persoon(lijke assistent) die hem zijn gedrag en zijn denken kan helpen bijsturen, Samuel helpt te reflecteren, te plannen, zich aan afspraken te houden, sociale situaties te begrijpen, uit ervaringen te leren, kennis toe te passen… De persoonlijke assistent is er voor Samuel in alle omgevingen waar hij vertoeft en observeert, grijpt in wanneer het nodig is, maar houdt zich ook op de achtergrond wanneer het kan en doet dit vooral in samenspraak met de andere assistenten/ondersteuners, anders werkt die ondersteuning averechts.
​
Voorbeelden van wat die ondersteuning kan inhouden: in vertrouwde omgevingen waar het al goed loopt, gewoon observeren en ervoor zorgen dat het goed blijft gaan; in nieuwe omgevingen (of bij nieuwe aan te leren vaardigheden), stappenplannen bedenken en inoefenen om te kunnen functioneren in huis en buitenshuis (boodschappen doen, koken, eten, opruimen, tijd inschatten, omgaan met geld, tips geven tijdens gesprekjes om te socialiseren en vriendschappen op te bouwen, verantwoordelijkheidsgevoel helpen ontwikkelen, coachen bij vrijwilligerswerk); in alle omgevingen, als brugfiguur fungeren en hem helpen omgaan met fixaties/obsessies, gezelschap en verbinding bieden en zinvol bezighouden (samen muziek maken, film bekijken, spelletje spelen, op stap gaan).
​
Het team rond Samuel zoekt naar het juiste evenwicht tussen ruimte geven voor zelfbeschikking enerzijds en bescherming en kwaliteitsvolle ondersteuning bieden anderzijds.